Recensioner m.m

Flight of Doves 9/9 – 25/9 2021

Emma Jönsson & Erik Thörnqvist at SKF/Konstnärshuset, curated by Ashik Zaman & Alida Ivanov, Stockholm SE

http://www.daily-lazy.com/2021/09/emma-jonsson-erik-thornqvist-at.html

 

Det finns många unga skickliga brodöser i Sverige konstaterar Boel Ulfsdotter efter att ha sett den nya broderiutställningen på Galleri Anna H.

VECKANS GALLERI

Unga brodöser tar plats i Konstsverige
Sällskap på tråd
Galleri Anna H
Till och med 27 april 2017

Susanne Wiel bjuder in till broderifest på Galleri Anna H. Sverige har en fantastisk broderitradition och det fina är att detta konstnärliga uttryck också har en mängd skickliga yngre utövare. Funny Livdotters unga kvinna i kolossalformat, iklädd kängor och herrväst, gör just det – tar plats – vilket innebär att titeln Surrender 2016 känns missvisande. I mina ögon är denna applikation istället en helgjuten hyllning till yngre kvinnokraft och en uppmaning att stå stark och rak. Det stora formatet tydliggör Livdotters förmåga att med sina verk ta in ett helt rum, på ett sätt som leder tankarna till offentlig konst. Jag hoppas få se henne som ensamutställare i våra trakter inom kort.

Alldeles jämte hänger Emma Jönssons fantastiska och djupt fantasieggande berättelser om natten. Jag stannar länge vid dem. Jönsson har i och med bytet till mörk bakgrund hittat ett helt eget uttryck. Formerna och spåren efter händelser vi inte riktigt kan identifiera skimrar i månskenet och ger en anda av mystik åt varje liten del av kompositionen. Fantastiskt!

Detta berättande broderi förser dessutom broderiets i grunden abstrakta natur med en mer upplöst, modern berättande dimension, vilket Britta Marakatt-Labba också förmedlar i sin variation på temat masker.
Lillevi Hultmans collage i korsstygnsteknik för tankarna till äldre berättartraditioner inom allmogen på det sätt hon avbildar exempelvis en gård med omgivande träd. Kompositionen i sin helhet är annars fragmentarisk på ett sätt som påminner mer om modern bildhantering och resulterar i ett spännande möte mellan olika bildtraditioner.
Jag vill också lyfta fram Anna Sjons Nilssons underbara figurpar och den stämning av absurd våryra som omger dem. Här finns en värme och konstnärlig uppfinningsrikedom som ger hennes folkkonst ett helt unikt uttryck.
För den teknikintresserade finns här också en ypperlig möjlighet att jämföra exempelvis utförandet av franska knutar i Henriette Ousbäcks och Pasi Välimaas verk. Ousbäck använder tekniken till att avporträttera lavar, medan Välimaa låter dem skapa ett skört och nästintill poetiskt abstrakt mönster på sidenorganza. Lägg till dessa Kicken Ericsons skira, doftande Vårstycke så är våren snart här.

 Göteborgs Posten Torsdag 30 mars 2017

Boel Ulfsdotter

KONST 11:51 | 2019-10-18

Stort, starkt och med färre färger och fästpunkter. Emma Jönssons senaste broderier ser inte riktigt ut som publiken är van vid. I en utställning i Konstmagasinet i Katrineholm visar textilkonstnären från Floda verk med ett nytt tilltal.
I galleriet hänger stora broderier på svart sammet. Föreställande, grafiska bilder av täta, täta stygn i ljusa färger, som nästan självlyser i mörkret, berättar historier om människor som flyr, stängs inne eller ute eller befinner sig på rankiga farkoster på ett hav. Himlarna är mörka och stjärnor och månar lyser svagt. 
Emma Jönsson berättar att det handlar om en längtan efter gå upp i format och att arbeta med just sammet som material och att hon är starkt berörd av den utsatthet och maktlöshet som drabbar människor på flykt. 

Hon visar ett broderi som har titeln “Muren”.
– Det är Trumps mur mot Mexiko, Trump själv stiger upp bakom muren med sina vassa åsikter, säger Emma Jönsson. 
Broderierna andas tradition och historia men har också tydliga kopplingar till samtidens stora frågor och estetik. Här finns Pariskatedralen Notre Dame, fjolårets inredningstrend flamingon, gummiflottar på havet och vikingaskepp. Allt gestaltat med stor hantverksskicklighet med recyclade garner på återvunna tyger.
De tiotusentals stygnen som Emma Jönsson syr för hand kräver enormt med tid – ett verk kan ta fyra månader på heltid att brodera.

– Långsamheten blir en protest mot allt det snabba i dag, säger hon.

Utställningen pågår 19 oktober till 6 november.

 
 
Catarina Nitz

Recension Ltz. Länstidningen Östersund

Landstinget Sörmlands kulturstipendium 2013